Η Εταιρεία

Η Εταιρεία

Ιστορικό Εταιρείας

Τα συστήματα αυτονομίας θέρμανσης πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά το 1972 συγχρόνως με την εισαγωγή του μονοσωλήνιου συστήματος θέρμανσης. Ως το τέλος της δεκαετίας του 70' υπήρξε πληθώρα συστημάτων στην αγορά από διάφορες εταιρείες, όλα ήταν εισαγωγής και μάλιστα με υψηλό κόστος.

Η εταιρεία BEV-ΑΦΟΙ ΣΤΕΡΙΩΤΗ ιδρύθηκε το 1976 στην Αθήνα από τα αδέρφια Βασίλη, Ηλία και Θεοδόση Στεριώτη. Η εταιρεία προερχόμενη από τον χώρο τον ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων αναλαμβάνοντας μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα, είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη που σχεδίασε και παρήγαγε την πρώτη εγχώρια ηλεκτροβάνα αυτονομίας το 1984.

Τα τελευταία 30 χρόνια η εταιρεία παρουσίασε μια αξιόλογη σειρά προϊόντων στο χώρο της αυτονομίας, έχοντας στο ενεργητικό της τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την εμπορική διακίνηση μερικών από τα πιο αξιόπιστα μοντέλα της αγοράς, όπως: "BEV", "C.B.V", "SUN", ''EURO". Επίσης έχοντας αναπτύξει συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της θέρμανσης, σχεδιάζει και κατασκευάζει για τους αποκλειστικούς συνεργάτες της, custom ΟΕΜ προϊόντα όπως: "COMAP", "TEMPA", "PERFECT","RAM", "SIRIO", "KLM", "RON", "NOVA", "BRUNATI", "HERHOLDT", "ECOFER", "BAUPA" , "CLOCKNET" και άλλα. Ακόμα τα τελευταία χρόνια προχώρησε και στην κατασκευή ηλεκτρονικών και ψηφιακών συστημάτων αυτονομίας (θερμοστάτες και πίνακες), ηλεκτρονικών θερμιδομετρητών  με την επωνυμία BEV, καθώς και στο καλύτερο ηλεκτρικό μοτέρ περιστροφής σούβλας της αγοράς (BBQ).

Επίσης η εταιρεία μας από τα τέλη του 2009 επεκτείνει τις δραστηριότητές της ξεκινώντας νέες συνεργασίες επαναπροσδιορίζοντας την θέση της στον κλάδο. Αντιπροσωπεύει κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα την εταιρεία Hidria IMP Klima με θερμαντικά σώματα τοίχου, fan coils και κανάλια δαπέδου ψύξης-θέρμανσης τύπου κονβέκτορα. Έχει αναπτύξει συνεργασία με την εταιρεία ZENNER στους θερμιδομετρητές-ογκομετρητές, την εταιρεία UPSOLAR στα φωτοβολταϊκά πλαίσια και την εταιρεία KOSTAL στους inverters.

Η υψηλά εξειδικευμένη τεχνική μας ομάδα είναι αφοσιωμένη στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη κορυφαίων προϊόντων  με την καλύτερη ποιότητα στις ανταγωνιστικότερες τιμές. Όλα τα προϊόντα ελέγχονται στο δικό μας εργαστήριο. Η εταιρεία μας αναλαμβάνει το service και τον έλεγχο όλων των ανωτέρων προϊόντων μας, καθώς και επιλεκτικών ηλεκτρομηχανολογικών έργων (θέρμανση και φωτοβολταϊκά) στοχεύοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Καθώς η παγκόσμια αγορά συνεχώς εξελίσσεται, η εταιρεία με την δεύτερη γενιά της οικογένειας Στεριώτη στους κόλπους της συνεχίζει να αναπτύσσεται και να καινοτομεί ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πελατών και του περιβάλλοντος.

 

 

Η Αυτονομία

Με τα συστήματα αυτονομίας ο κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να ελέγχει ο ίδιος τη λειτουργία της εγκατάστασης και συγχρόνως να γνωρίζει την κατανάλωση που του αντιστοιχεί. Επειδή προσφέρουν σημαντική εξυπηρέτηση στους χρήστες επεκτάθηκαν και στις μονοκατοικίες (ζώνες ελέγχου) και στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης από μπόιλερ ακόμα και στις παλιές εγκαταστάσεις με το κλασικό δισωλήνιο σύστημα. Σήμερα δεν υπάρχει κατασκευή χωρίς αυτονομία και αυτό δηλώνει το μέγεθος της χρησιμότητας των συστημάτων.

Τα συστήματα αυτονομίας χωρίζονται σε δυο κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο καταγραφής της κατανάλωσης : συστήματα ωρομέτρησης και συστήματα θερμιδομέτρησης.
Τα συστήματα ωρομέτρησης αποτελούνται από έναν θερμοστάτη χώρου ο οποίος ελέγχει την θερμοκρασία του χώρου από μια βάνα αυτονομίας η οποία ελέγχει την παροχή νερού και από έναν πίνακα ο οποίος ελέγχει το λεβητοστάσιο και τους ωρομετρητές. Η αγορά διαθέτει μια πλούσια συλλογή θερμοστατών. Απλούς μηχανικούς με μεμβράνη διαστολής, απλούς ηλεκτρονικούς και χρονοθερμοστάτες ημερησίου προγράμματος και εβδομαδιαίου.

Το σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι προμηθεύονται θερμοστάτες για χρήση σε αυτονομία είναι το "διαφορικό". Διαφορικό λέμε την ιδιότητα του θερμοστάτη να αλλάζει κατάσταση σε μια θερμοκρασία και να επανέρχεται αφού η θερμοκρασία που ελέγχει μεταβληθεί σε ένα όριο. Το όριο αυτό δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 1οC και όχι μεγαλύτερο από 1.5οC. Μικρότερο διαφορικό δημιουργεί προβλήματα στο σύστημα ανοιγοκλείνοντας τις βάνες και μεγαλύτερο δίνει την αίσθηση ότι ο θερμοστάτης δεν λειτουργεί.

Το σημαντικότερο κομμάτι του συστήματος είναι η βάνα αυτονομίας. Μεγάλη ποικιλία στην αγορά και διαφορετική αρχή λειτουργίας. Υπάρχουν οι σφαιρικές που έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς όλες με ηλεκτρομειωτήρα. Όσες έχουν διπλά Ο-ring στον άξονα και Ο-ring στις έδρες των τεφλόν θεωρούνται και είναι οι πλέον αξιόπιστες. Επίσης μια ομάδα από βάνες έχει εύκολη αντικατάσταση των Ο-ring του άξονα και δεν χρειάζονται πλήρη αντικατάσταση από το δίκτυο όταν υπάρξει φθορά . Είναι λοιπόν το σημαντικότερο κομμάτι της αυτονομίας και για την προμήθεια του πρέπει να λαμβάνει κανείς υπ' όψιν όλα τα παραπάνω για να μην έχει προβλήματα στη λειτουργία. Οι κινητήρες των βανών χρειάζονται μεγάλη ροπή για τις δύσκολες συνθήκες που μπορεί να βρεθούν εξ' αιτίας των ξένων μικροσωμάτων που έχει το δίκτυο μέσα (κανάβι, ρυνίσματα από κολλήσεις κ.λ.π) καθώς και εξ' αιτίας της μεγάλης του παραμονής εκτός λειτουργίας (από Απρίλη έως Οκτώβρη ). Οι ηλεκτρομειωτήρες πρέπει να έχουν πολύ χαμηλές στροφές για να πετυχαίνουν μεγάλη ροπή με μικρή κατανάλωση και ομαλή ροή στο δίκτυο. Εκτός από τις σφαιρικές ηλεκτροβάνες υπάρχουν οι βάνες μεμβράνης που λειτουργούν με θερμικά διαστελόμενα στοιχεία η με μαγνητικά και παρουσιάζουν υψηλές αντιστάσεις τριβής και οι βάνες με επαναφορά ελατήριου οι οποίες δεν ενδείκνυνται για μεγάλες πιέσεις. Το σημαντικότερο λοιπόν στην προμήθεια ηλεκτροβάνας είναι η ποιότητα του σφαιρικού γιατί η αλλαγή της είναι σημαντική δαπάνη αφού το κομμάτι αυτό θεωρείται η καρδιά του συστήματος.

Ο πίνακας του συστήματος φέρει τους ωρομετρητές και μια σειρά διατάξεις για τον χειρισμό του λεβητοστασίου. Απλές κατασκευές ικανές να λειτουργήσουν σε όλα τα συστήματα καθώς η δουλειά που κάνουν είναι πάρα πολύ απλή. Αφού δεχτούν μια εντολή από μια βάνα ενεργοποιούν τον καυστήρα και όταν η θερμοκρασία ανέλθει στους 50oC αρχίζει να μετρά ο αντίστοιχος ωρομετρητής σταματώντας όταν η εντολή σταματήσει. Η ποιότητα τους εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών που είναι μονταρισμένοι . Μια ομάδα από πίνακες δίνει τη δυνατότητα εκτόνωσης του συστήματος δίνοντας εντολή σε όλες τις βάνες να ανοίξουν για λίγο και στη συνέχεια να κλείσουν μειώνοντας την θερμοκρασία του συστήματος. Ο τρόπος που το υλοποιούν βαρύνει την αξιοπιστία του συστήματος αν κάποια βάνα παρουσιάσει βλάβη καθ' ότι χρησιμοποιείται η εντολή του θερμοστάτη για έλεγχο στον πίνακα και όχι η εντολή της βάνας. Εκτός από τους πίνακες με ηλεκτρομηχανικούς ωρομετρητες στην αγορά εμφανίζονται πίνακες καθαρά ηλεκτρονικοί με οθόνη. Οι δυνατότητές τους είναι διαφορετικές και πολλές.Μπορούν να δίνουν εκτός από ωρομέτρηση, αξία σε χρήματα, προηγούμενες ενδείξεις για έλεγχο, εισαγωγή συντελεστών, εκτύπωση στοιχείων, ακόμα και επικοινωνία με θερμιδομετρητές.

Το σύστημα θερμιδομέτρησης κάνει πολύ πιο ακριβής μέτρηση γιατί μετρά απ' ευθείας ενέργεια. Το σύστημα αποτελείται από έναν θερμοστάτη χώρου, μία ηλεκτροβάνα, έναν θερμιδομετρητή και έναν πίνακα ελέγχου χωρίς ωρομετρητές. Το νέο κομμάτι, λοιπόν, είναι ο θερμιδομετρητής, ο οποίος είναι ένα όργανο που προστίθεται στη σωλήνωση, μετά την ηλεκτροβάνα και με την βοήθεια ενός παροχόμετρου, ενός διαφορικού θερμομέτρου και ενός συστήματος υπολογισμού, μετρά το θεμελιώδες γινόμενο παροχής επί διαφοράς θερμοκρασίας του νερού εισαγωγής με το νερό επιστροφής. Συνήθως το θερμιδόμετρο είναι ενσωματωμένο με το παροχόμετρο και σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να τοποθετηθεί σε ενιαίο σημείο, ας πούμε στον πίνακα. Το παροχόμετρο που διαθέτει ο κάθε θερμιδομετρητής είναι συνήθως ηλεκτρομηχανικό με προπέλα ή φτερωτή, η οποία περιστρέφεται από την ροή του νερού. Η περιστροφή της παράγει ένα ηλεκτρικό σήμα ανάλογο της ροής, δηλαδή της παροχής νερού. Η μέτρησή τους είναι ακριβής αλλά το κόστος αγοράς πολύ υψηλό και αυτό το στοιχείο κρατά το σύστημα μακριά από την αγορά. Έτσι η εξάπλωσή τους είναι πολύ μικρή.